Speedzone vasárnapi Csik: Amikor Amerika tönkretette az autót

speedzone.hu

72 E megtekintés19

  Ha csatlakozol ehhez a csatornához, jutalmakban részesülhetsz:
  hufast.info/up/7JrAnhYH_u62Sn7ZYdnMrA.htmljoin
  A témáról készült cikket itt olvashatod:
  speedzone.hu/amikor-amerika-tonkretette-az-autot/
  Volt egy évtized, amikor a világ legnagyobb autógyártó országa, az Amerikai Egyesült Államok kis híján földbe állította a világ járműiparát. Az indíttatások utólag is érthetők, de ha madártávlatból nézzük azt a korszakot… Hát borzalom, ami történt. Megjegyzem - aki pörög, vagy szétesik a figyelme, annak kár a videóra kattintania, mert megőrül. Ez itt úgynevezett szellemi rendszerépítés lesz, ami lassú biznisz.

  Közzététel: Hónapja

  Megjegyzés

  1. Tamás Thén

   A bumper törvény mellett nem említetted az iker-kockalámpa törvényt, pl 3-as BMW-ken és 2-es vw golfokon (rabbit) volt ilyen verzió.

  2. Laszlo Androvics

   Növekedj! Teljes film (magyar szinkronnal)

  3. Laszlo Androvics

   A pénz mint adósság

  4. Laszlo Androvics

   Alan Watt "Az emberi psziché manipulalasa " magyarul szinkronizált

  5. Hunor Zöld

   Normális kamerákat vegyetek minden Speedzone-osnak légyszi. Csík tartalmai a leginformatívabbak és a legtöbbet lehet belőlük tanulni de sokszor úgy érzem mintha egy 5 éves kamerázta volna. Tudom nem az ő hibája de akkor is.

  6. Morbitczer

   Nem lesz népszerű, amit írok, de ez nagyon hülye latolgatás. Először is a legfontosabb adat, a 600 000 megmentett élet, és talán e mellé nem is kellene írni semmit. A másik, elég furcsa az okozati összefüggés az egyes európai autógyárak lejtmenete és az amerikai biztonsági és környezetvédelmi szabályok bevezetése között. Nem lehet inkább a rossz stratégia a hibás? Miért akarnak az európai autógyárak Amerikában eladni, az amerikai piacot kiszolgálni? Nyilván a haszonért, a minél nagyobb nyereségért, de nem kellően felkészülve. Ez az amerikai szabályozás hibája? Talán a legkekecebb kérdésem, muszáj egy kéttonnás autót 10 másodperc alatt, vagy még gyorsabban 100 km/h-ás sebességre gyorsítani? Szabályozott sebességhatárok mellett pusztán a gyorsításra kell az iszonyatos teljesítmény. Nem állt meg az élet akkor sem, amikor a bálna méretű autókban 100-200 lóerős motorok dolgoztak. Nagyon technikai szemléletűre sikeredett ez az áttekintés.

  7. Imre Fodor

   Valóban csökkent a teljesítmény, de azt én nem hallottam, hogy megemlíted a térfogat csökkenést is.. Igen a 7 literes V8 mustang tudott 335 lovat később az 5,7 266 aztán a siralmas 139 már a 4.9-es jézus nem is folytatom ez borzalmas 😂

  8. Csaba Kertész

   Kicsit igazságtalan mindent a Clean Air Act-re fogni. Volt ott egy olajár-robbanás is '73-ban, az is lenyomta a teljesítményt és a lökettérfogatot a fogyasztáscsökkentés érdekében

  9. fastcargtv6

   Gratula! Nagyon jó műsor lett, bár kíváncsi lettem volna arra az egy-két, vágás során elvarratlanná vált mondatra/gondolatra is! ;)

  10. Zsolt H.

   Sziasztok! Segítsetek Please! Viszonylag új autón rozsda pöttyök jelentek meg a kavicsfelverődések miatt. Mivel kezeljem a felületet hogy megálljt parancsoljak a rozsdának és ne tegyem tönkre a fényezést??? Később talán újra lesz fényezve, de addig is meg kellene állítani a rozsda terjedését. Köszi a tippeket!

  11. Attila Vágner

   Csibészből lassan pörkölt lesz... engem nem zavart .... ismét egy érdekes informatív rész volt köszi!

  12. Kristof Kiraly

   35:05 jajj, a szemem! megvakultaaaaam!

  13. Kránicz Lajos

   31:00 by Murray Goldberg :-D 😁😁 35:50 Ott a lógófülű VAD a képen! :-D 😁😁😁😁😁😁😁😁 58:07 Nél haverkodik a rágómasina! 😁😁😁😁😁

  14. Attila Varga

   En letojom a negativ velemenyeket az amcsi vasakrol,35 eve csak amcsi vasam van.en meg a nemet fostalicskakat tojom le.

  15. Adrian Marin

   Köszönöm Csík!Nem véletlenül van neked ekkora homlokod!

  16. Antal Heckmann

   A kamerán kívül minden nagyon jó volt.

  17. Krisztián Keresztes

   Csík nézettségben mindent le fogsz nyomni :D Elképesztően jó hallgatni mindent amiről beszélsz :D

  18. Birodalom1

   Ez a birka mentalitás azóta sem változott. Ha az Apple kitalál valami újat -legyen az bármilyen ocsmány vagy felhasználó-ellenes- az összes többi gyártó is megy utána, mint a lemmingek.

  19. Dyingsoul

   Az a telefontartós gyros állvány érdekelne! :D Nem tudjátok ez melyik típus?

  20. Ludvikjahn82

   Tratalmas és érdekfeszítő összefoglalás egy számomra teljesen ismeretlen témáról, ezért őszinte köszönet! De ha már a hetvenes évek elejéről indult a sztori, nekem hiányzott az olajárrobbanás hatásának vizsgálata. Nem tudom elképzelni, hogy ennek nem volt jeletős kihatása az "izomautók" teljesítménycsökkentésére.

  21. Bond James

   Nagyon cuki a nyuszi:)! Szerintem csak szerepelni szeretne...

  22. Zoltan Hideg

   Köszönöm ,hogy hallhattam. Várom a következő érdekfeszítő előadásodat!! Tényleg jó!!

  23. Motek

   Én egy ilyet, ha nem kéne hozzá végtelen energia konkrétan egész nap el tudnám hallgatni / nézni. Semmi speciális effekt "Csibész kirágja magát az Ytong-on keresztül és világuralomra tör"-ön kívül, semmi sallang. Simán leköt, érdekes dolgok, látható és érezhető háttérrel beszél mindenről. Kár, hogy ilyen zsenikkel csak HUfast-on keresztül találkozhatok. [off] Tudja valaki, hogy ilyen irodalmat honnan lehet beszerezni? Könyvesbolt? Antikvárium? Mit kell keresnem? Próbálkoztam már, de egy-két eladó olyan arccal nézett rám, mintha a fúziós reaktor működését próbálnám elmondani nekik mandarin nyelven begombázva... [/off]

  24. József Fodor

   A többi videó is érdekes,de nekem személyszerint ezek a "mesedélutánok" tetszenek a legjobban. Mint laikus,az autóipar mélységeibe még nem láttam ennyire bele. Nagyon érdekes,köszönjük.

  25. Kornél Tóth

   Sajnálom Csibészt. Jó ügynök volt. Kösz a csíkot, pazar, mint mindig!

  26. romolusz77

   Kedves Speedzone követeljük, hogy adjatok a csíknak egy normális kamerát mert ez olyan volt mintha egy sokol rádióval vette volna fel. A fókuszt még csak véletlenül sem láthattuk. A tartalom kiváló, köszönjük neked Csík.

   1. fastcargtv6

    Igazából ha nem folyamatos-autófókuszon (ez egy üzemmód) lett volna a kamera, hanem egy kicsit nagyobb rekesz nyílással egy fix fókuszra állítva, már a probléma nagyrésze megoldódott volna.

  27. József Szentannai

   Sok mindent megértek ! De normál kőzlekedésben miért kel 100 lóerőnél tőbb ?

  28. Rudolf Zimmermann

   Csibész csitt mert mész a fazékba.

  29. Szabolcs 83

   Köszönöm, nagyon jó kis tanítómese volt. Gyerekkoromban minden filmben ezeket a nagylökhárítós európai autókat láttam és olvastam valahol, hogy ezek az ütközési szabvány miatt vannak de jó volt erről rendszerezett információkat hallani. A clean air törvényről nem is hallottam bár furcsállottam, hogy a 79-es autó-motorban az épp akkor megjelent musztang teljesítményadata meglehetősen 200 paci alatt volt. Volt a szomszédunkban egy 60-as évekbeli metálkék Impala, amit az orvos tulajdonosa három rend ponyvával védett és annak, habár csak egy óriási szedán volt jóval 200 lóerő fölötti volt a teljesítménye. Engem az amcsi verdák nem hatottak meg de a Mr Hart sorozat kombi 123-asának és a Simlis és szende 6-os BMW-jének a lökhárítója azért fájt. A 308-as Ferrarin kicsit jobb munkát végeztek de az se volt egy matyó himzés.

  30. Bence Szendi

   Szpíkzone?

  31. Gábor Császár

   Mikor lesz szpíkzone?

   1. Bence Szendi

    Én is ezt kérdezem.

  32. istvan marton

   Tisztelt Csikós Úr! Miért nem lehet ezeket podcas formában meghallgatni? A youtube (ha nem prémium) nem fut a háttérben pláne nem kikapcsolt kijelzőnél...

  33. Alexander Kovacs

   Ez nagyon nagyon nagyon jó volt. Ilyenből kérnénk jó sokat

  34. niutaT2

   Aki néz focimecset ott kiirják hogy pl Mbappe hol 37, hol 38 km/h val fut. Usain Bolt nála is jóval gyorsabb...

  35. niutaT2

   A ló 75 km/h is képes. (Overdosenél ennyit mértek)

  36. Balázs Szikszay

   Az autók szeretetén kívül az a közös bennünk, hogy ugyanúgy néz ki a nyulunk :)

  37. Rudolf Schlosser

   A,b,c sorrendben minden márkáról ha lehet 😃 Tátott szájjal figyelek, minda 10perc lett volna az egész. Köszönöm

  38. Dymon32

   Köszönjük a történelmi kitekintést, nem gondoltam volna hogy egy ilyen törvény miatt voltak rondák a régi autók, nem gondoltam volna, hogy ezért van a naaagy 1950-60 as ikonoknak rajongó tábora és hogy utána volt egy emissziós törvény(furcsa párhuzam az euro 7-el 🤔), ami nagyságrendekkel leredukálta a teljesítményt is. Így 25 évesen nincs se igényem, se kompeticióm megkeresni ilyen dolgokat, de az esti mesét meghallgatom, akár többször is :)

  39. anonymus7601

   Csak a nyakát szegte, nem halt meg. Értem.😊 Ha egy ló csak 35- tel tudna futni, én vinném őt a hátamon.

  40. Levente Egressy

   Bumper act nagy zászlóvivői voltak még a biztosító cégek. Kevésbé az emberek biztonsága lebegett a szemük előtt, inkább az, hogy csomó pénz vándorolt ki a zsebükből a koccanásos balesetek miatt. Mostani szemmel igazuk is volt, csak idén 2x mentek bele az álló autómba előről és hátulról amit ha nem lett volna a nagy króm teleszkópos lökhárítóm akkor nem úsztam volna meg kár nélkül.

  41. Smogh Steve

   Valóban nagyszerű műsor. Érdekes, szakmai, érthető és még sorolhatnám... Egyetlen egyre lenne egy kis megjegyzés. Nem tudom hogy ki figyeli a felvételt, de nagyon sokszor évezhetetlenül homályos lesz, és ez nagyon zavaró. Sőt egészen mondhatom, hogy valami baj van a minőséggel szinte egész végig... Egy kicsit sötétnek is tűnik. FULL HD-ban nézem, nem nálam van a hiba. Ez a kis kritika csak a képminőségre vonatkozik. Szeretnék több ilyen műsort nézni....GRATULÁLOK !! :) :) :)

  42. Róbert Czimbalmos

   Köszönet a jó és alapos összefoglalóért Zsolt! Egy, a megemlítetteken kívüli másik tipikus európai áldozat a Volvo 480 volt annó, amelyet az amerikai piacra terveztek nyújtott nagy lökösökkel, oldalsó helyzetjelzőkkel, de végül sosem jutott el a célpiacára....:-/ (volvo4xx.hu)

   1. fastcargtv6

    Azért a 480 egy egészen más kor terméke, és mint említetted is, ott már a tervezésnél figyelembe vették ezt a szempontot, lévén a Volvo 80-as évekbeli legfontosabb piaca Amerika volt, pont a 200-as széria nagyon biztonságos, megbízható és tartós mivolta miatt.

  43. R Rob

   Megint egy kiváló video! Rengeteg hasznos információ élvezetes előadásban. Ezt így kell csinálni.Sokan tanulhatnak tőled! Köszönöm Csik. (a fókuszáláson kellene valamit állítani ,mert mindig elveszti )

  44. Argentino Mr

   ki ez a csöves?

  45. ScholesMike24

   Remek anyagot sikerült összeszedni! Nagyon érdekes hallgatni hogyan alakultak az összefüggések. Köszönjük!

  46. Zoltán Kerényi

   Mikor a kerék kifele terpeszt ahogy a corvair kanyarodáskor az pozitív kerékdőlés mint a platós Ifáé, nem negatív. A negatív mikor terpeszt mint a versenyautó.

  47. Peter Molnar

   A hetvenes evek elejen nem latszott los angeles , csak a sarga fust. Igen , fogyott a teljesitmeny , most ellatok reggelente husz-harminc kilometerre is , tok jo a levego. Valamit , valamiert

  48. Peter Molnar

   Csik , utah , colorado , uj mexiko , es arizonaban nem kotelezo a sisak

   1. Zsolt Csikós

    Ezt is mondom, hogy de nem mindenütt. Vagy kivágta a vágó? Az eredetiben benne volt.

  49. Zoltan Papp

   A centrifugalis erő borija a kocsit. A centripetális erő körpályán tartja.

  50. keletisarok

   Az éves statisztikából kiszámolva a műsor időtartama alatt világszerte kb. 170-en haltak meg közlekedési balesetben.

  51. Marci Nevigyánszky

   Baromi jó podcast lehetne!

  52. Janos Ferge

   40:00 kitalálták a SUV-ot!

  53. János Kovács

   Azert a ‘73-as, es foleg a ‘79-es olajvalsag is beleszolt nagyon a tortenetbe! Ezeknek koszonhetoen tortek elore a japanok. Amugy a klasszikus angol roadsterek ma reneszanszukat elik az USA-ban, legalabbis a mi kornyekunkon viszonylag sokat latni. Egyszer belebotlottam egy nemetesen hangzo markaba, se elotte, se azota nem hallottam rola. Sajnos a nevere mar nem emlekszem, de nagyon szep volt! 😀

   1. János Kovács

    @mogyimartin01 Megvan! Megtalaltam! Egy MG Berlinette volt! Haha! Hogy beletrafaltam! Egy MG, es csak a tipusneve nemetes.

   2. János Kovács

    @mogyimartin01 neeem. Tipikus angol roadster, mint pl egy MG, csak nemet nevvel.

   3. mogyimartin01

    Wiesmann ?

  54. X Béci

   Sima autók kezdtek összemenni .. Oké. Mit csináltak az amik?!? Átültek Truck-okba. (Pickup) azokra sokáig nem vonatkozott semmilyen törvény. Kint a Vörös nyakuak (Redneck) balhét verték volna ki. Mert az munka autó pl mezőgazdaságnak kellett. Ezért családok venni kezdték.. Most minden második kint Truck. Üzeni neked tucsoni (Arizona) származású szomszédom.🙂

  55. gábor jeszenszky

   közben minden típusra rákerestem hogy lássam hogy néz ki. érdekes volt, sok újat hallottam.

  56. Karoly Balla

   Sziasztok, arrol van hatterinfo, hogy az amerikaiak kb mikortol valtottak ezekre a bazinagy suvokra es pickupokra, s miert?

   1. fastcargtv6

    Igazából pont ugyanez a korszak tehető felelőssé a folyamat elindulásáért. A Clean Air Act és a 73-as olajválság után a személyautók teljesítménye és károsanyag-kibocsátása, ahogy láthattad, nagyon erősen visszafogásra került, viszont ez nem vonatkozott a pick-upokra és Vanekre. Így állt elő, hogy a Chevrolet El Camino nevű háromszemélyes pickup lett 74-től a kapható legerősebb autó az USÁ-ban, hiszen ebben élhetett tovább a Camaro (a Pontiac Firebird testvérmodellje a Chevrolet kínálatában) erősebb motorja, egészen 390 LE-ig. De a nagy fordulat azért inkább a 90-es évek második felére és a 2000-es évek elejére tehető. Addigra fordult át, hogy már több ilyen kategóriájú autót adtak el, mivel a felfutást látva a gyártók elkezdtek egyre inkább eltávolodni az eredeti rendeltetéstől és egyre több luxussal felruházni ezeket a modelleket, plusz az európai gyártók is látták, hogy ezen a piacon nagy lehetőségek kínálkoznak. Nyilván ott az 50-es évektől eleve volt egy erős piaca a pick-upoknak, hiszen az ország nagyrésze ritkán lakott, óriási területen gazdálkodó farmer-gazdaságokból állt, ahol egyébként helye is volt ezeknek a könnyen rakodható, nagyméretű, de valamennyire mégis csak személyautós tulajdonságokkal rendelkező járműveknek.

  57. Andor Bereczk

   6 hengeres boxer farmotor, az a Tucker Torpedo 1948-ból. Ott kezdődött. A Ford Pinto botrány is a pénzügyesek gátlástalanságának köszönhető. A nagy teljesítményvesztéshez az 1973-as olajválságnak is köze volt.

   1. Zsolt Csikós

    Ezért írtam a helikotermotort. Mert a Tuckeré azon alapultam. Én készültem tanár úr.

  58. BigAndroo

   Relax videók

  59. C Daniel Nagy

   Ez most egesz erdekes volt. Es meg CarVertical se volt. Ez duplan tetszik!

  60. R. Maj.

   De édike az a kis nyuszi! 🤗

  61. flame04ful

   Neked is van egy Csibészed?! :)) Nagyon köszönöm a rengeteg érdekes történetet amit megosztasz! 🙋‍♂️🤗✋

   1. flame04ful

    Ha ajánlhatom; Csapd a földhöz a teli talpad és majd megtudja hogy ki a főni. Kivéve ha visszaszól. :)))

  62. Róbert Nagy

   A tartalom minőségéhez felnőhetne a képminőség is.

  63. Ádám B.

   De nagyon kéne egy időgép kölcsönbe......... csak odaútra

   1. Highwayman

    Come here and half way problem solved 😉

  64. Terence Hill

   Igen,mindig rosszul vagyok, ha látom, mit tettek a W126-ossal , rátették azt a mocskos US- lökhárítót + az gusztustalan US- első lámpát, undorító, hiába rozsdamentes a kaliforniai Mercedes, egyszerűen nem tudsz jó érzéssel ránézni.

  65. Lukács Ferenc

   Nekem tetszett , köszönöm !!

  66. Tamás Szende

   Csak nálam nagyon gyatra a videó minősége?

   1. Zsolt Csikós

    Nem, nálam is. Már a gépből, egyenesen.

  67. kotya89

   Petíció a speedzone-hoz: adjatok Csíknak egy mikroportot plíz. Köszi!

   1. Zsolt Csikós

    Ha ez lenne a legnagyobb baj itt.

  68. Botond Bodnàr

   A Fiat x1/9 típusú autóról lesz szó valamikor? Nagyon kevés videót találok róla a youtubon.

   1. Botond Bodnàr

    Köszönöm szépen!

   2. Zsolt Csikós

    Valamikor. Esetleg. De olvasd el a totalcaros tesztemet, fenn van a neten, elég alapos. Még 2010-ben csináltam. Vagy 2009-ben, már nem emlékszem.

  69. Gergő Csíkszentmihályi

   Ma meg Európa, helyesbítek, Magyarország igyekszik tönkre tenni az itteni amerikai autóállományt. :( Minden eszközzel azon vannak, hogy ott fingasság meg az amerikai autókat ahol tudják, pedig műszakilag semmi okuk nem lenne rá....

   1. Sore426

    Mikor a TC is keresztes hàborút vív vizsga állomások ellen.

  70. dacsek

   Csibészt a laptimingba viszitek-e?

  71. Vezér András

   Ma is sokat tanultunk! Köszi Csík!

  72. Akos Kopeczi-Bocz

   Íme egy masszívan módosított Chevrolet Corvair autómentésre alakítva : hufast.info/plan/vide/j6fahpyCppjbqqM hufast.info/plan/vide/j6fahpyCppjbqqM hufast.info/plan/vide/g4jKnJxnxXrIpY0 böngésszetek tovább a csatornán az építésről is találtok majd több videót.

  73. viktor kormos

   Nagyon jó műsor volt én egy kicsit sajnálom mondjuk, hogy nem lett előre megbeszélve a vágóval, hogy képeket sokkal egyszerübb valószinüleg beváni utolag mint a helyes időben rosszminőségben oda tartani a telefon kamerás felvételt a helyére illeszteni, illetve szerintem sokkal lendületesebb lett volna az adás ha ezek egyeztetve vannak. Ettől fügetlenül elismeésem a felkészültséghez és a hozzá álláshoz. Nagyon szívesen meghalgattam volna ezeket a dolgokat párhuzamba állítva a jelenkor problémáival.

   1. Ferenc Péter Dr. Pach

    Igen, mintha a történelem ismételné önmagát. USA-ban elindul valami újítás, nagy lendülettel (Tesla), Európa meg lehet ismét rosszul fog kijönni belőle (kapkodás, Euro7 tervezet, stb.). Jó volna tényleg egy következő részben a jelenlegi folyamatokat is így feldolgozni!

  74. 357Kaliber

   Csík öregszik, néha már elveszti az élességét. :-)

   1. 357Kaliber

    @Zsolt Csikós Pihend ki magad, hátha javulni fog. :-)

   2. Zsolt Csikós

    Tisztára mintha Woody Allen rendezett volna...

  75. fan half life

   Európa is hasonlót csinált a Mustangot anno, mert a kilógó lökhárítót a tetejénél be kellett tömni, hogy ehessen az európai utakon, ezzel nem is lenne baj csak az alap amerikai modellel csinálták ezt és nem csak az európába szánttal

  76. Gábor Gellérthegyi

   Konklúzió: Csibész egy Amerikának tervezett cica? 😈

  77. László Orsós

   Fantasztikus videó ismét! Csibész meg ott bandázik végig!

  78. Oldfirehand

   Nem csak az autók biztonsága lett jobb hanem az orvostudomány és a balesetmentés is fejlödött.

  79. noobkillah1975

   Kövezzetek meg, de nekem az E24-es Bmw jobban tetszik az amerikai lökhárítóval :)

   1. Tamas Szabo

    Nekem is. Az amerikai kiadású M5/M6 (M635CSi) kifejezetten jól néznek ki. A mercik sem voltak csúnyák és a W126-nál már nem is volt különbség a lökhárítók között.

   2. zfuru

    Nekem is jobban tetszik a nagy lokharitos w123.

   3. Zsolt Csikós

    Megkövezlek :-)

  80. Tibor Baranyai

   Sajnos ez egy piaci érdek volt, de csak az első lépés a lejtőn. A nagy európai autógyárak az EU-val együtt működve lehetetlenítik el a kisebb autógyárakat. Az eszköz az emissziós norma, és annak a folyamatos szigorítása. A kis gyártók nem tudnak talpon maradni, ha elég gyengék felvásárolják, amiből mi csak annyit látunk, hogy jaj de jó, megmentették a skodát, vagy a Daciát, stb. Ezek a nagy konszernek egymással és az európai politikával együttműködve monopóliumot hoztak létre. Egy maréknyi magánember uralja a teljes autópiacot. Egyformák az autók, egyforma motor, egyforma hajtás, szinte egyforma külső, egyforma tartalom egy kicsit más csomagolásban. És robogunk az autonómia irányába, ahol már beleszólásunk sem lesz az irányításba. Emberek, kihalóban van az autózás, kihalóban vannak az autók, mert az autonómiában már nem lesze helye annak, amit szeretünk. Nincs hátra már 10 éve sem. Mindezt azért veszik el tőlünk, hogy egy maréknyi ember maximalizálja a bevételét, és a rohadt gazdagnál is gazdagabb legyen.

  81. MetalTrabant

   Az Austin Atlantic szerintem az egyik legszebb angol autó volt mondjuk... na mindegy. Az MGB/Midget mellett talán az Alfa Spideren fájt a legjobban a bumper act után végzett design-mészárlás, azzal az irgalmatlan rusnya fekete műanyag hátsó rátéttel... Meg a Fiat X1/9 is, anyám, azok az ipari kockavasak elöl-hátul, uhhh... borzalom. Talán egy kocka-Ladának még jól is álltak volna, de egy kis filigrán olasz sportautón nagyon nem. Egyedül talán a szögletes VW-eknek, Audiknak állt jól az amerikaiasítás, a négy kockalámpával főleg. Eddig az amcsi Khamsin farát nem láttam, de az tényleg egy vizuális terror, szerintem rémálmaim lesznek tőle... amúgy jó volt a mesedélután, mint mindig. A nyuszi meg cuki :)

   1. MetalTrabant

    @Zsolt Csikós Sose izgatott a többség véleménye, sőt, többnyire inkább szembe mentem a közízléssel... de speciel a Multiplát így se tudta megszokni a szemem. Az eredeti 600-as alapú, az igen, szép volt.

   2. Zsolt Csikós

    A véleményed nem egyezik a többségével, de ez nem baj, sokfélék vagyunk :-) Én meg a Multiplát szeretem.

  82. b apro

   Pár éve láttam Ausztriában egy '82-es Audi 5000s-t, imported from jueszéj. A lökhárítók kb. 20centi szélesek voltak, rálehetett ülni.

  83. Bence Müller

   És milyen durva belegondolni, hogy az MGB V8-at (73-76 között készült) emiatt nem is kapta meg amerika, pedig a Rover v8 eredetileg a Buick-Oldsmobile-Pontiac szerelemgyereke, teljesen könnyűfémből, hidrotőkével, kovácsolt főtengellyen, rövid lökettel stb. Mondjuk eredeti formájában(Egy Ken Costello nevezetű szent elmebeteg agyszüleményeként) csak néhány kivételesen szerencsés kaphatta meg bő 200 lóval az 1 tonnás kis gyöszt, 135 lóra butítva (de legalább a korhoz mérten keveset fogyasztva) is rohadt jól ment, mellesleg egy piszok tartós autó és egy eredeti gyári példány már szemmel látható pénzt ér manapság.

  84. Krisztián Nyitó

   Baxxxus, vége. Megin' várni kell egy hetet... 😔

  85. Johnny Diablo239

   Ismét egy nagyon jó műsor! 🤝

  86. Attila Badi

   Nagyon érdekes és tanulságos video imádom a mustangokat de csak szerintem az 1 genecárió és az 5-6 az igazi többi az igazából semmi extra..

  87. Neo Csatornája

   Köszönöm szépen az adást Csik! A mai fiatalság problémájával küzdök, szeretek információt gyűjteni, de nem szeretek olvasni és a segítseddel mindkét dolog teljesesül. Ha egyszer tudnál mesélni az első octaviáról meg w140-es bálnáról egy adásban az igazán jó lenne :-)

   1. fastcargtv6

    Ha a W140-ről kérdezel, akkor valószínűleg az 1996-tól gyártott Octavia első újkori változatára gondolsz, mert egyébként az első Skoda Octaviát 1959-től gyártották, a 445-ös frissített változataként.

  88. Dániel Szekeres

   Ez is mutatja hogy a liberálisok sem akkor, sem most nem tudják hol a határ 😄😂

  89. Árpád Simon

   Csík.... ne menny táppénzre..... Kellessz a népnek! Miért nem voltak ilyen tanárok Miskolc-on, 30 évvel ezelőtt:) ?

  90. Zsuzsanna Varga

   Nagyon cuki a nyuszi 😍

  91. Gergely Szegedi

   Az is egy érdekes adat, hogy a mai Ámerikában majd minden egyes emberre jut egy jármű... talán csak az újszülöttekre nem. :|

   1. Highwayman

    Hála a jó Istennek, hogy így van. Itt halott ember vagy autò nélkül.

  92. Rama Eperjesi

   Zsolti! Vmikor a jovoben a felnikrol is lehetne egy hasonlo osszefoglalotkesziteni: fakerek->drotkullos->split rim->lemezfelni/konnyufem es igy tovabb...

  93. Sandor Fejes

   Tolod mint Morgan Freeman, a dokumentumfilmeket 😆, koszi a videot, igazan Vasarnapi relaxlos mozi!

  94. Tibor Csősz

   Szuper, igazi kellemes elbeszélés így vasárnapra, még így covid-beteg-tunyán is. Köszönöm!

  95. B M

   Ezek a "before" motorok átlagosan mennyi kilométer futás teljesítményt bírtak ki?

   1. B M

    @fastcargtv6 Köszi, ez hiánypótló volt, nem tudtam.

   2. fastcargtv6

    Az összeset! :D Komolyra fordítva a szót, ha nézted az Automobile Revue lapokat, látszik, hogy a 3-400 lóerős csúcsmodellek 6,6-7,4 liter közötti tartományban voltak, magyarul még mindig csak az 50 LE/l fajlagos teljesítmény körül. Ezek már akkor sem számítottak kiemelkedő teljesítménynek, sőt. Itt, Európában a sportosabb modellek már ez idő tájt is inkább 70-75 LE/l-t nyújtottak, a homologizációs változatok pedig akár a 80-100 közötti tartományba kúsztak. Az amerikai autók motorja ekkor egy nagyon egyszerű és ezzel együtt nagyon kiforrott technikai alapra épült, ráadásul bárhol az útszélén megjavítható és nagymértékben csereszabatos alkatrészekkel tervezett konstrukció volt. Sok minden még a konszernek között is átjárható volt. Így viszont az esetenként több száz kilométerre lévő, poros, útmenti benzinkutak és mellettük lévő szervizállások alkalmasak voltak arra, hogy az egyéb közlekedéssel gyéren rendelkező országot keresztül lehessen szelni.

  96. Kövesdi Máté

   Annyira hitelesek ezek a témához kapcsolódó könyvekkel és prospektusokkal tarkított történelemórák, imádom!

  97. Andrew Sz

   A Pontiac TransAm csökkenő lóerő tendenciáját 1982-ben megtörték, amikor létrehozták KITT-et! :D

   1. Andrew Sz

    @László Ördög Csak a Firebird-nek volt Trans Am változata, ha jól tudom, tehát nem véletlen, hogy USA-ban is csak így hívják röviden.

   2. László Ördög

    Pontiac Firebird Trans Am. Hogy pontosak legyünk.

   3. László Sőregi

    Egyébként a nyolcvanas évek közepétől folyamatosan erősödtek ezek az autók (meg a többi amerikai is), mert az elektronikus befecskendezés használatával jóval pontosabb benzinmennyiséget adagolhattak a motorba, nagyobb teljesítmény volt elérhető a károsanyag kibocsátás növekedése nélkül.

  98. Galantai Thomas

   Csik az isten! Könyvekkel, storykkal, mindennel. És igen, én a 90-es évek JDM és japán autóinak rajongója, nehezen értettem az Alfád, amikor a fényezö üzemben arébb álltam vele. Bele kellett kapaszkodni a kormányba, pedig csak két méterrel kellett arébb tennem. Viszont az a varázslat ami ez mellett is benne volt, nem tagadhatatlan, könnyü szerelembe esni.

  99. Da Aliendriva

   HIÁNYPÓTLÓ MÜSOR VOLT! KÖSZI!!! :)

  100. jozsef gyuris

   A nyuszi haláli :) nagyon èrdekes volt a mai adás is! Mèg jöhet ilyen ismeretterjesztès!

   1. Andrew Sz

    A műsor vége felé már pörkölt formájában rotyogott a tűzhelyen :D